Ispánk Község Önkormányzata

9941 Ispánk, Keleti út 28.

ispank@enternet.hu

+36 94 548 304
+36 94 548 305 (fax)

Polgármesteri köszöntő

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Tisztelettel köszöntöm Önt Ispánk község honlapján. Megtiszteltetés számomra, hogy az interneten tett barangolásai során felkereste településünket, az Őrség szívében.

Engedje meg, hogy bemutatkozzam, Tamaskó Gábor Tamás vagyok, a település polgármestere.

Ispánk története szorosan összefügg az Őrség történetével. Az Őrség vidék, vagy mint a régi iratok emlegetik az „Eőrségi Tartomány Vas megye délnyugati részében fekvő 18 községből áll. Ezen községek egyike Ispánk, amelyet valószínűleg a nehezen megközelíthetősége volta miatt, illetve mivel a templomtoronynak nincsen árnyéka, tréfásan a világ közepének szokták mondani.

A község, valamint az egész Őrség, honfoglalás kori település. Ispánk neve szláv eredetű, az ispán becéző alakja. A német szakirodalomban Espenwang, Espang-ból származtatják, mely „nyírfás gerincet jelent”. 1428-ban már találkozhatunk a nevével, Őriszentpétertől északkeletre, enyhén dombon elhelyezkedő út menti kiscsoportos település, mely eredetileg kettő szerből alakult ki. A Keleti szer neve Nemes, vagy Úri- szer, a Nyugati szeré Pór – szer volt.

Az elmúlt zivataros századokban ahogy a magyar történelemben, úgy Ispánkon is megannyi fájdalom szenvedés, veszteség tarkította a mindennapokat. De az emberi összefogás a kitartás a folyamatos fejlődés mezsgyéjén tartotta az Őrség szívének tartott kicsi települést.

A fejlődés záloga a folyamatos megújulás. A folyamatosan megújuló ispánki honlap bízunk benne segíti az eligazodásban.

Remélem, hogy fejlesztéseink segíteni fogják Önt abban, hogy a település lakójaként élete kényelmesebbé váljon, vagy ha nem Ispánk polgára, fel tudjuk kelteni az érdeklődését községünk iránt, és legközelebb már Ispánk utcáin sétálva találkozhatunk egymással.

Kellemes időtöltést és jó böngészést kívánok!

Őszinte tisztelettel és barátsággal Ispánk Község Önkormányzata nevében:

Tamaskó Gábor Tamás

polgármester

Galéria

There is no Event